Zakelijk gebruik privéauto

user warning: Expression #2 of ORDER BY clause is not in SELECT list, references column 'kuiperab_site.n.created' which is not in SELECT list; this is incompatible with DISTINCT query: SELECT DISTINCT MONTHNAME(FROM_UNIXTIME(n.created)) AS month, YEAR(FROM_UNIXTIME(n.created)) AS year FROM node n WHERE n.type = 'post' AND n.status = 1 ORDER BY year, n.created in /home/kuiperab/public_html/sites/all/modules/custom/am_blog/am_blog.module on line 191.
12:09 uur

Rijdt u als ondernemer met uw privéauto ook voor uw zaak, dan kunt u de btw over de autokosten deels terugkrijgen. Hoe zit dat en wat is er nu veranderd?


Privéauto. We hebben het over de privéauto. Het onderstaande geldt voor iedere auto waarvan u bij aankoop de btw niet via uw btw-aangifte terug kon krijgen.


Zakelijke ritten en btw? De btw bij aankoop van de privéauto is niet aftrekbaar als voorbelasting in de btw-aangifte. Maar wat met de btw die drukt op de overige autokosten, zoals brandstof, reparatie en onderhoud?


Kilometers bijhouden? U mag de btw die drukt op de autokosten, voor een deel aftrekken. U gebruikt de auto immers (ook) voor uw zaak. Theoretisch gaat het dan om de verhouding tussen het zakelijk en het totale gebruik van de auto. Waarbij woon-werkverkeer als privé wordt aangemerkt (anders dan bij de berekening van de aftrekbare bedrijfskosten).


Praktisch. Wel veel gedoe, want u moet de gereden kilometers precies bijhouden. Gelukkig is er een praktische regeling voor het geval u die kilometerstanden niet exact kent. Die regeling was vervallen per 1 juli 2011. Maar nu is er een nieuw Besluit (20 december 2011) met een nieuwe praktische regeling.


Tot 1 juli 2011. U mocht 75% van de btw inzake autogebruik terugvragen. Let op. U moet wel de btw-bonnen kunnen tonen!


Nieuw. Op 20 december 2011 verscheen er een nieuw Besluit dat geldt vanaf 1 juli 2011. U mag de btw in aftrek brengen minus 1,5% van de cataloguswaarde (incl. btw en bpm) van de auto.


 


Bron: Kuiper ABC


 

Comments (900)

Laat een reactie achter

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.